Boo Gårdsbageri
Gårdsbageriet ligger i Boo Gård, ett kulturhistoriskt område kring Boo Herrgård. Vi bakar i det som en gång var herrgårdens matkällare, här förvarades mat och mjölk på 1800-talet. De murade väggarna är metertjocka. Intill ligger "brygghuset" där det lagades mat och tvättades kläder.
Gårdsbageriet
Vi som driver Boo Gårdsbageri heter Frida och Erik. Frida är självlärd surdegsbagare sedan många år. Efter ett långt annat yrkesliv växlade hon ut från livet som anställd i stan och driver nu lilla Boo Gårdsbageri. Erik är arborist och driver Saltsjö Trädvård, men har ett långt förflutet i restaurangbranschen. Vi har bott i Boo Gård i många år och vill vara en del av att göra vår trakt till ett bra ställe att bo på. Likt många har vi varit vana vid innerstadens utbud av gott bröd, fika, mat och kaffe och vet att man kan sakna att bara kunna promenera iväg och köpa dagsfärskt bröd eller sätta sig och ta ett glas med gångavstånd hem.
Att nu få driva bageri är ett roligt sätt att komma i kontakt med det lokala livet, att få baka åt er är det bästa vi vet. Vi gillar mathantverk och bjuder ibland in andra mat- och dryckesentusiaster till bageriet. Hör gärna av er med era önskemål!
Det vi bakar
Surdegens win win
Vi tror på rena råvaror och använder ekologiskt, mestadels stenmalet mjöl av hög kvalitet, småskaligt producerat och helt utan tillsatser. De flesta av våra bröd är surdegsbröd på levande kultur. Surdegen bryter ner mycket av stärkelserna redan i jäsningen (istället för att det ska ske i magen), vilket gör det lättare att smälta. I stenmalet mjöl får man med både grodd och kli, proteiner, antioxidanter, spårämnen, nyttiga fibrer och mineraler. De långa jästiderna gör sen att alla näringsämnen som finns i mjölet frigörs och kan tas upp av kroppen.
Allt detta och dessutom så mycket godare! Vi tycker också att det är mycket roligare och mer utmanande att baka med surdeg, den är ju levande. Genom att titta, känna och dofta på degarna och hålla koll på typen av mjöl och temperatur i bageriet får vi en bild av hur vi ska hantera dagens degar. Vi lär oss nånting varje dag! Att sträva efter att använda ekologiska råvaror så långt det är möjligt i allt det vi bakar och lagar är för oss självklart.
Mitt i kulturarvet
Att vara mitt i det som en gång i tiden var bördiga odlingsmarker inspirerar oss varje dag. Boo-ön försåg staden med överskottet från de odlade markerna, just här runt herrgården. Vi använder gärna frukt och bär från träd och buskar som finns i området. Gamla fruktträd, snåriga rosenbuskar och tunga bärbuskar ger frukt som blir till goda bakverk.